Citesti acum…
Ce filme de animatie concureaza la Anim’est

Ce filme de animatie concureaza la Anim’est

de  redactiaseptembrie 6, 2018

Cele mai relevante filme de animatie lansate recent vor putea fi vazute in premiera in Romania pe ecranele de la Anim’est, intre 28 septembrie si 7 octombrie. Selectia oficiala cuprinde titluri care au deja in palmares premii si nominalizari la cele mai prestigioase festivaluri internationale de gen, bifand o varietate de abordari, stiluri si tehnici de animatie menite sa ofere publicului o imagine de ansamblu asupra industriei la nivel mondial.

Un juriu format din Luce Grosjean, din Franta, CEO-ul companiei franceze de distributie Miyu Distribution, Pavel Horáček, din Cehia, directorul de programe al Festivalului International de Film de Animatie AniFilm, din Třeboň, si regizorul roman Sergiu Negulici, castigatorul competitiei romanesti la Anim’est 2017, premiat recent cu Grand Prix la Hiroshima IAFF pentru scurtmetrajul sau, „Splendida Moarte Accident“, va decide castigatorul premiului pentru Cel mai bun lungmetraj de animatie, anul acesta.

Titlurile competitiei
  • Rubenbrandt – A Gyűjtő / Ruben Brandt – Collector (Ungaria, r. Milorad Krstic), care a avut premiera vara aceasta la Festivalul de Film de la Locarno, o poveste-thriller suprapusa peste momente relevante din evolutia artei si a filmului din secolul al XX-lea, despre urmarirea lui Ruben Brandt – un psihoterapeut celebru nevoit sa fure 13 tablouri din cele mai mari muzee si colectii private pentru a nu mai suferi de cosmaruri.
  • Gatta Cenerentola / Cinderella the Cat (Italia, r. Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri, Dario Sansone), o reinterpretare a celebrului basm intr-o cheie mai intunecata, inspirata de coruptia si de promisiunile false ale Italiei si ale orasului Napoli, in particular. Unul dintre cele mai bune lungmetraje de animatie italiene din ultimii ani, filmul detine in palmares multiple nominalizari si premii la festivaluri importante (Monstra IAFF, Festivalul de Film de la Venetia, Annecy, etc.).
  • Hoffmaniada (Rusia, r. Stanislav Sokolov), singurul lungmetraj de animatie stop-motion din competitie, care il plaseaza pe scriitorul, compozitorul si pictorul german T.A. Hoffmann in mijlocul scrierilor sale fantasmagorice, unde trebuie sa infrunte antagonistii carora el insusi le-a dat viata pe pagina de hartie.
  • Un homme est mort / A Man is Dead (Franta, r. Olivier Cossu), o poveste emotionanta despre grevele muncitorilor din Brest din 1950, adaptata dupa banda desenata a lui Kris si Etienne Davodeau, inspirata din fapte reale.
  • Tito e os pássaros / Tito and the Birds (Brazilia, r. Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar, André Catoto Dias) – filmul care a avut premiera la Annecy, vara aceasta, reda povestea induiosatoare a lui Tito, un baietel care incearca sa salveze lumea de o misterioasa epidemie de frica.

Competitia internationala de scurtmetraj, cea care decide castigatorul Trofeului Anim’est, cuprinde 42 de animatii scurte din cele peste 1200 inscrise. Cateva dintre titlurile acestei sectiuni sunt Ce Magnifique Gateau! / This Magnificent Cake!, scurtmetrajul belgian in regia lui Marc James Roels si Emma De Swaef, castigatorii Trofeului Anim’est in 2012 (cu Oh Willy…), III, regizat de Marta Pajek, selectat anul acesta in competitia de scurtmetraj de la Cannes, Le Chat qui pleure / The Cat’s Regret, o productie a celebrului studio francez Folimage, in regia lui Alain Gagnol si Jean-Loup Felicioli, sau Love He Said, scurtmetrajul francez in regia lui Inès Sedan, adaptat dupa un poem al lui Henry Charles Bukowski. In competitia de scurtmetraj international se regaseste si un film de animatie romanesc –Telefonul, in regia Ancai Damian, cea care detine in palmares marele premiu al Festivalului International de Film de la Annecy pentru lungmetrajul  „Crulic – Drumul spre dincolo”, alaturi de alte premii si nominalizari la festivaluri internationale.

Sectiunea de scurtmetraj studentesc aduna 41 dintre cele mai speciale, nonconformiste si personale povesti, iesite recent din bancile celor mai mari scoli de animatie din lume, precum Film Academy Baden-Württemberg, The Animation Workshop Danemarca, Gobelins Franta, The Royal College of Art Londra sau Supinfocom Franta.

Castigatorul Trofeului Anim’est, precum si premiile sectiunii de scurtmetraj studentesc, vor fi decise de un juriu format din Thomas Renoldner, din Austria – artist vizual, regizor, producator si curatorul unor programe de animatie austriaca la festivaluri importante de profil ca Hiroshima, Zagreb, Cinanima, Anifest sau Balkanima, Vessela Dantcheva, din Bulgaria, regizor de animatie si co-fondatoarea companiei de productie Compote Collective, si Joris Clerté, din Franta, artist vizual, muzician, producator si regizor de animatie, cunoscut in special pentru scurtmetrajul „La nuit américaine d’Angélique“, nominalizat la premiul César pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie, in 2013.

Cea de-a treisprezecea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est va avea loc in perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point si Expirat. Biletele vor putea fi achizitionate in curand pe site-ul www.eventbook.ro si vor fi disponibile, de asemenea, in Cinemateca Eforie si Cinema Elvire Popesco pe toata perioada festivalului.

Anim’est e singurul festival din Romania care propune filme pentru Premiul Oscar®: incepand cu 2017, castigatorul Trofeului Anim’est intra automat pe lista lunga de nominalizari la Premiul Oscar®, in categoria Cel mai bun scurtmetraj de animatie, votata de membrii Academiei Americane de Film®. 

Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, partener EMILE Awards – Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animatie, este organizat de Asociatia Este’n’est si finantat de Centrul National la Cinematografiei, Administratia Fondului Cultural National, Uniunea Cineastilor din Romania si Institutul Cultural Roman.

 

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord