Cea de-a sasea editie a Festivalului Strada Armeneasca are loc anul acesta intre 2 si 4 august si aduce in inima Cartierului Armenesc din Bucuresti o serie de evenimente pentru intreaga familie. Expozitii si workshopuri, mestesugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri traditionale si concerte de neuitat va asteapta in cele trei zile de festival, pe strada Armeneasca. Intrarea este libera.
Festivalul debuteaza vineri, 2 aprilie, cu o serie de concerte si spectacole de dans ce imbina traditia cu modernitatea. In cele trei zile de festival pe scena vor urca atat trupe si solisti cunoscuti publicului bucurestean, cum sunt The Motans (3 august), Moonlight Breakfast (4 august) si Valeria Stoica (3 august), cat si ansambluri si trupe din comunitatile armenesti (Karin Folk Dance and Song Group, Miko & Crew, Ansamblul Vartavar, Ansamblul Hayakaghak), evreiesti (Bucharest Klezmer Band, Trupa Haverim, Trupa Hora, Corul Hazamir), roma (Mahala Rai Band, Taraful Fratii Cocos), greceasca (Ansamblul Kymata, Ansamblul Asteria, Antonia Cojocaru (The Greek Diamond), Acropolis Band) si, pentru al doilea an consecutiv, italiana (soprana Irina Mosu-Velciu si pianistul Roman Manoleanu).
Impreuna cu Centrul Cultural Teryan din Armenia, in cadrul festivalului vor fi organizate doua ateliere, unul de broderie de mana si un altul de xilogravura pe textile, ambele traditii armenesti. O alta atractie a festivalului o reprezinta Atelierul de Caligrafie, in cadrul caruia publicul va face cunostinta cu alfabetul armean si cu caracterele sale unice. Ca un element de noutate fata de anii precedenti, la Atelierul de caligrafie, vizitatorii se vor putea intalni si cu membrii comunitatilor evreiesti si grecesti care isi vor prezenta la randul lor alfabetul. La final, fiecare participant va putea lua acasa un suvenir inscris cu numele sau.
De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia sa asiste la o demonstratie inedita: Bogdan Hovhannisyan, sculptor profesionist originar din Vanadzor (Armenia), vine la eveniment sa impartasesca cu publicul traditia Hacikarurilor — sculptura crucilor in piatra.
La fel ca si in ceilalti ani, in zilele de festival se vor organiza tururi ghidate prin Cartierul Armenesc, in parteneriat cu Asociatia Cultour, ce cuprind obiective importante din Capitala, precum Catedrala Armeana, Muzeul Dudian sau casa Melik, cea mai veche casa locuibila din Bucuresti.
Catedrala Armeana gazduieste si un concert de muzica religioasa, sustinut de soprana Armine Khachatryan, dedicat aniversarii a 150 de ani de la nasterea arhimandritului Komitas (marele compozitor, muzicolog, etnolog, pedagog armean), care include si melodii ale maestrului. Pe tot parcursul festivalului, vizitatorii vor putea admira expozitia dedicata Centenarului Uniunii Armenilor din Romania si o expozitie de arta care are ca scop familiarizarea publicului cu unele dintre cele mai importante lucrari ale artistilor armeni din toate timpurile.
Iubitorii de carte se vor bucura sa afle ca Strada de carte, realizata cu sprijinul Editurii Ararat, isi continua traditia la Festivalul Strada Armeneasca. Participantii vor putea rasfoi cartile puse gratuit la dispozitia lor si vor putea pleca acasa cu volume interesante.
In weekend, copiii, parintii si bunicii sunt invitati la teatru. Asociatia Culturala Amphitheatrrom aduce pe scena festivalului doua piese binecunoscute: Printul cel obraznic si batranul intelept, dupa o poveste de Anton Pann, scenariul si regia Sorin Sandu si Mangipe Prandemasque / Cerere in casatorie, o savuroasa comedie realizata dupa piesa omonima a lui A.P. Cehov, intr-o montare originala. Apoi, echipa Mini ArtShow prezinta piesa de teatru pentru copii Scufita Rosie, spectacolul interactiv Gheato-explozii si atelierele creative Fantezii din Hartie si Figurine din ipsos. Iar surprizele pentru cei mici continua cu doua dintre cele mai distractive activitati din program: deja faimoasa bataie cu apa, sarbatoare intitulata Vartavar la armeni, ce va avea loc duminica, 4 august si primul Break-In din Romania, organizat impreuna cu Asociatia Edutainment si disponibil in premiera la Festivalul Strada Armeneasca.
Programul complet va fi disponibil in curand pe pagina de facebook a festivalului si pe stradaarmeneasca.ro.