Acasă Chic Succes Atitudine vs IQ (2)

Atitudine vs IQ (2)

9
0

reusita2

Daca pentru a performa atitudinea este mai importanta decat valoarea IQ-ului, asa cum deja am vazut aici, atunci se cuvine sa-i acordam o mai mare atentie si sa ne concentram pe auto-analiza pentru a identifica tipul ei. In oricare dintre categoriile mentionate anterior ne-am incadra (atitudine „imobila” si atitudine orientata spre crestere), strategiile de mai jos vin in completarea propriilor eforturi de autodepasire.

Senzatia de neputinta

Apare in mod firesc in urma unui esec şi toata lumea a simtit-o macar de cateva ori. Este o stare normala, care trebuie experimentata. Important este ce se inampla dupa. Daca alegem sa ne complacem in ea la infinit, ceea ce ne va paraliza, desigur, orice posibila viitoare miscare, sau alegem sa invatam ce este de invatat, sa inchidem respectivul capitol si sa continuam. Nu putine sunt exemplele de personalitati din diferite domenii care s-au confruntat la inceputul carierei cu esecul. Probabil ca daca atitudinea lor era una de tip „imobil”, acolo ar fi ramas, la acel nivel, deplangandu-si infrangerea. Insa au ales sa continue. Imaginati-va ce se intampla daca Walt Disney, care a fost concediat de la Kansas City Star din cauza „lipsei de imaginatie si de idei bune”, ar fi renuntat sa mai incerce. Sau daca Oprah Winfrey, care a fost concediata de catre o televiziune din Baltimore pentru ca era „prea implicata emotional in cazurile prezentate”, se complacea sa considere acest esec ca fiind al razboiului, si nu doar al unei singure batalii, cum s-a dovedit, din plin, dupa aceea. Prin esecuri similare au trecut si Henry Ford sau Steven Spielberg. Insa pe acesti oameni, nereusitele i-au ambitionat sa-si urmeze visurile, nu i-au oprit din ascensiunea pe care si-o doreau. De fapt, oamenii cu o atitudine deschisa spre autodepasire si performanta au inteles ca esecul este parte integranta a sccesului.

Pasiunea

Mereu vor exista oameni mai talentati decat tine. Insa tu poti completa cu pasiunea. Oamenii determinati sa reuseasca sunt cei care fac acest lucru cu o pasiune continua, sincera, in care cred. Warren Buffett recomanda sa folosesti tehnica 5/25 pentru a-ti identifica adevaratele pasiuni. Astfel, trebuie sa scrii pe o hartie care sunt cele mai importante 25 de lucruri care te intereseaza, apoi sa le tai pe ultimele 20 de pe lista. Cele 5 care raman sunt ceea ce te reprezinta cu adevarat. Restul e doar distractie.

Actioneaza

Oamenii cu o atitudine deschisa nu sunt neaparat cei mai curajosi, ei stiu insa ca teama este un sentiment care te paralizeaza, asa ca trebuie sa actionezi pentru a iesi de sub imperiul ei.

De fapt, nu exista momentul „cel mai bun” pentru a actiona, astfel ca orice moment este un moment bun pentru a depasi starea de frica, confuzie si neincredere. Eforturile se vor centra pe actiunea in sine, iar sentimentele negative vor fi metamorfozate intr-o atitudine proactiva. In pura energie constructiva.

Atunci continua

Oamenii orientati catre autodepasire sunt dispusi sa faca orice efort, pana la epuizare si inca putin mai mult.

Nu degeeaba Bruce Lee le explica elevilor sai, dupa ce le forta limitele. „Daca iti impui singur limite in ceea ce faci, fizice sau psihice, aceastea vor pune stapanire pe intreaga ta viata, conditionandu-te. Nu exista limite. Exista „platouri”, dar nu trebuie sa te opresti acolo. Acestea trebuie depasite. Daca te omoara, te omoara. Un om trebuie constant sa se autodepaseasca.”

Increderea in rezultate

Chiar daca sunt constienti de posibilitatea esecului in anumite etape, asta nu-i impiedica pe cei cu o atitudine deschisa spre crestere sa aiba incredere in rezultate. Aceasta incredere mentine motivatia, printr-un proces cat se poate de logic: „daca nu te astepti sa reusesti, de ce te mai apuci?”

Flexibilitatea

Indiferent ce faci, nu lipsesc obstacolele neasteptate. Acestea sunt insa o provocare, nu o piedica, cel putin asa le vad cei cu o atitudine pro-evolutie. Cand obstacolele apar in fata acestor oameni, ei se adapteaza situatiei, astfel incat sa le depaseasca fara a se abate din drumul lor. In niciun caz, obstacolele nu sunt menite sa-i scoata din cursa.

Fara plangeri

Nu te plange, chiar daca lucrurile nu merg cum vrei. Numai cei cu o atitudine „imobila” aleg sa se planga, speriati de orice provocare. Cauta oportunitati, in loc sa pierzi timp si energie plangandu-te.

Pune totul cap la cap

Tine cont de cum reactionezi in fiecare etapa a proiectului, la fiecare problema/obstacol/provocare Acest lucru te va ajuta sa-ti constientizezi atitudinea si, astfel, in cunostinta de cauza, sa poti lua masurile necesare pentru ca reusita sa devina realitate. Mult succes!

(sursa informatii: businessinsider.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.