Citesti acum…
Atitudine versus IQ (1)

Atitudine versus IQ (1)

de  Cristina Lincuoctombrie 4, 2015

attitude_is_everything1

In general asociem un IQ ridicat cu obligativitatea performantei, astfel incat, cei care nu s-au nascut cu o minte stralucita ar fi, conform preconceptiei noastre, condamnati esecului. Mai mult, nici nu ar trebui sa incerce sa aspire la performanta, intrucât nu ar avea premisele necesare unui astfel de obiectiv. Si totusi…

Psiholoaga Carol Dweck de la Stanford University si-a dedicat cariera studiului performantei in raport cu IQ-ul si a ajuns la concluzii cel putin interesante. Astfel, se pare ca nu valoarea IQ-ului este cea care dicteaza accesul la performanta, ci… atitudinea. Conform cercetarilor lui Dweck, atitudinea oamenilor in fata vietii ar fi de doua feluri: cea „imobila” si cea orientata spre crestere.

Astfel, persoanele cu o atitudine „imobila” sunt cele care cred despre sine ca sunt ceea ce sunt si nimic mai mult, astfel incat, orice obiectiv care presupune autodepasirea provoaca panica, fiind cu mult peste capacitatile psihice de a procesa aceasta noua provocare. Mintea lor este deja fixata pe niste limite autoimpuse, ceea ce face ca orice pas inainte sa devina o misiune imposibila. Toate acestea nasc, fara indoiala, sentimente de frustare sau umilire, de autocompatimire si, in cele din urma, complexe de inferioritate.

Persoanele cu o atititudine orientata spre crestere isi asuma din start posibilitatea de a se intalni cu obiective din ce in ce mai greu de atins, insa asta reprezinta pentru ele doar o modalitate de a creste si de a evolua, intampinand fiecare etapa cu asumare si eforturi inmultite, depuse constient şi concentrat. Fiecare provocare nu are menirea de a-i bloca, ci, dimpotriva, reprezinta un stimul si o oportunitate de a deveni cea mai buna versiune a propriei persoane ale carei resurse sunt percepute ca fiind aproape nelimitate (in comparatie cu prima categorie care, nu numai ca isi autolimiteaza resursele, dar le si percepe ca fiind epuizate doar in procesul de mentinere al actualului nivel de realizare). De aceea este posibil ca persoanele cu un IQ mai scazut, dar cu o atitudine pro-crestere, sa fie capabile de performante in detrimentul celor care, desi poseda o valoare mai ridicata a IQ-ului, din cauza unei atitudini „imobile”, nu reusesc sa-si valorifice si sa-si dezvolte calitatile si abilitatile native. Este adevarat, cei cu un IQ ridicat sunt totusi inzestrati cu stima de sine si incredere in propriile puteri. Numai ca aceasta incredere este limitata la ceea ce stiu, la ceea ce sunt, fara a o extrapola spre necunoscut si spre provocari.

atitudine vs IQ

De fapt, Dweck considera ca succesul in viata depinde de modul in care ne asumam esecul: fie il percepem ca pe un sfarsit implacabil in fata caruia tot ce putem face este sa depundem armele, fie ca pe o experienta plina de informatii menite sa ne ajute sa gasim data viitoare cea mai buna rezolvare, avand in vedere ca strategiile actuale nu au functionat.

Cu toate acestea, indiferent din ce categorie faci parte din punctul de vedere al atitudinii, exista strategii care te pot sprijini in procesul de schimbare si imbunatatire al modului de a intelege ceea ce ti se intampla, astfel incat sa fii deschis spre progres, spre evolutie personala.

(sursa informatii: businessinsider.com, sursa foto: insightjewels.com, employmentnetwork.ca)

– va urma –

Care este reactia ta?
Articol bun
71%
Autor recomandat
29%
Despre autor
Cristina Lincu
1Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord