Andra e brasoveanca la fel ca mine, chit ca eu sunt doar prin adoptie. Si, desi orasul nu este foarte mare, nu ne-am intalnit offline decat o singura data, la una dintre galele SuperBlog. In schimb, online ne-am intalnit de multe ori prin intermediul muzicii sale.
Andra, cum se impaca dreptul cu muzica si cu marketingul?
In primul rand, multumesc din suflet, draga mea, pentru oportunitatea de a ma aseza alaturi de tine printre randuri, in cadrul acestui minunat interviu. Cumva, ai venit catre mine intr-un moment cheie si nu pot fi decat extrem de recunoscatoare pentru asta!
M-ai intrebat de muzica si de marketing pentru ca acestea sunt ocupatiile mele in acest moment din punct de vedere profesional. Cumva, cred ca marketingul tine de valentele mele de scriitoare, asadar totul ramane in sfera artei din perspectiva mea. Marketingul inseamna sa si vinzi cum trebuie, ceea ce conteaza foarte mult cand construiesti comunitati și ca muzician sau profesor de canto, cum sunt eu. Fiecare domeniu are capitolul sau de marketing. Fiecare artist ar trebui sa stie cum sa se expuna, mai ales ca este o decizie personala și, odata asumata, trebuie implementata si in modul de exprimare, decizii, actiune.
Totusi, trebuie sa iti marturisesc ca planuiesc ca in urmatorii ani sa nu ma mai ocup de marketing si sa raman doar cu muzica si cu scrisul de carti. Argumentul este simplu – am nevoie de multa energie si focus pe propriul „imperiu”, desi deja de sase ani ajut la construirea imperiilor celorlalti. Simt ca misiunea mea in acest domeniu se apropie de final.
Ce inseamna muzica pentru tine si cum a inceput totul?
Am iubit opera la 16 ani mai putin decat m-a iubit ea pe mine. Mi se intampla des sa traiesc acest tipar. Am început sa o studiez din pura intamplare, pentru a avea un hobby, desi nu fusesem niciodata sa vad un spectacol de Opera inainte de asta. Ascultam rock simfonic – asta era singura experienta legata de vocalitatea operatica pe care o aveam. Si totusi, ma atragea necrutator…
Acum, dupa aproape 18 ani de studiu fara sa pot sa ma opresc vreodată (am vrut, era sa, dar nu m-a lăsat ea pe mine), Conservator si Master in canto si interpretare vocala, incă ii mai descopăr subințelesurile si cred ca abia am inceput sa o vad asa cum este ea – o farama generoasa de divinitate. Un paradox care ma face mereu sa tremur si sa umblu in cele mai ascunse cotloane ale mintii si spiritului meu. O unealta de auto-dezvoltare prin care pot darui celor din jur, mai apoi. Acel ceva prin care ințeleg lumea si prin care ma pot darui ei.
Cat despre meseria de profesor de canto… daca imi permiti, iti voi raspunde la aceasta intrebare cu un fragment din cartea digitala a cursului meu de canto „Vox, ab inito”, unde am povestit fix despre asta.
„Ma zideste si ma innobilează sa fiu ghidul celorlalti pe Calea catre o Voce frumoasa, veritabila (in concordanta cu propriile valori si aspiratii) si care este in aliniament perfect cu corpul fizic. Aceasta menire am primit-o devreme, dar nu am urmat-o inca de la bun început. Abia după multi ani in care am predat oriunde am fost chemata, cu toată inima si implicarea, am rugat Cerul sa imi spuna foarte clar ce trebuie sa fac pe Pamant pentru a face câat mai mult bine in jurul meu. Am primit multe semne care duceau inspre a deveni profesoara si le-am urmat orbeste. Acum simt sa ma dedic intru totul acestei activitati care ma inalta si care, sper din inima, imi este vocatie.”
Restul de poveste se poate citi in ebook, care poate fi achizitionat aici.
Cursul de canto sub toate formele sale (lectii video, carte, membership pentru cantareti), se regaseste aici si va invit cu mare drag sa faceti parte din familia mea muzicala, alaturi de care mereu tin foarte aproape pentru a evolua impreuna catre cea mai inaltatoare varianta a noastra:
Cum ti-a afectat pandemia activitatea artistica? Vei relua concertele?
Practic, n-am mai avut deloc spectacole, dar am tinut cateva evenimente online si am fost invitata in mai multe targuri de sarbatori si interviuri in comunitati unde mi s-a cerut si sa cant. Am cantat la o singura nunta in septembrie 2021, dar deja pentru acest an am planuri si ma bucur enorm.
La inceputul pandemiei, am creat o serie de videouri numita „Cant din gradina”, unde ma filmam din gradina mea, prin copaci, pe deal, in lanul de flori, in hambarul de lemne, cantand diverse piese foarte cunoscute. Pe atunci a fost foarte placut pentru ca nu aveam voie sa iesim nicaieri si am vrut sa ofer o stare de libertate macar prin ceea cea puteau ceilalti vedea si asculta. Apoi am creat un album de muzica crestina (worship), am filmat videouri la piese inregistrate in studioul nostru de acasa si mai apoi am inceput sa creez comunitatea pe platforma Tik Tok, unde am si cantat de foarte multe ori. Acolo sunt cunoscuta mai mult ca „profa de canto de pe Tik Tok”.
Ce este „metal symphonic”? Dar „crossover opera”?
Metalul simfonic este un subgen al muzicii heavy metal, care are elemente de simfonie, imprumutate de la alte genuri muzicale (de ex. muzica clasica, rock progresiv), dar, de obicei, cu mai multe claviaturi sau chitare acustice si tipic o vocalista feminina de opera, care face ca totul sa fie mai dramatic, mai teatral.
Crossover opera este o imbinare intre stilul clasic, de opera, si orice alt stil muzical. Crossover inseamna „a trece peste”, adica a gasi linia de echilibru intre doua lucruri foarte diferite intre ele. Este zona in care eu m-am regasit si m-am construit cel mai mult ca interpret, pastrand vocalitatea operatica in alte stiluri cantate. Din intemeietori, as putea sa enumar pe Freddie Mercury care a adus pe scena rock pentru prima data o soprana, pe Monserrat Caballe, iau apoi pe Sarah Brightman, Andrea Bocelli etc. Eu cant crossover, intrand in stiluri precum: rock, muzica de film, worship, pop, folclor romanesc.
Unde te putem asculta?
Pe toate platformele de socializare si pe site-ul meu, las aici cateva linkuri.
www.andradan.ro (are un player incorporat si poti sa stai pe site ascultand intre timp si cateva din piesele mele)
www.youtube.com/c/andradanartist
www.facebook.com/andradanartist
Care sunt proiectele muzicale pe care le indragesti cel mai mult?
Din ale mele? Toate. Nu stiu daca as putea sa am un preferat.
Din ceea ce am creat eu personal, sunt pe acelasi loc.
Din proiectele in care am participat pentru o perioada de timp, cea mai draga mi-a fost formatia New Proscenium, alaturi de care am cantat timp de un an doar melodiile formatiei Nightwish, fiind o trupa tribut. A fost visul meu din adolescena devenit realitate si m-a crescut mult ca artist, am evoluat tare in acea perioada.
Se poate trai din muzica în Romania?
Se poate trai din muzica daca esti faimos in Romania? Da, categoric. Se poate trai din muzica daca nu prea te stie lumea? Nu, din pacate. Sau nu pe picior mare. Dar se poate trai decent si daca nu esti VIP. Sunt multe de discutat aici…
Ce a insemnat SuperBlog pentru tine?
Am participat la competitia SuperBlog cu mult inainte sa lansez prima mea carte si nu stiam daca sunt buna la scris sau nu… o faceam mai mult pentru mine, traiam in mintea mea si nu conta daca mai citeste si altul sau nu, desi eram blogger de cativa ani deja. Competitia m-a asezat pe o scena a scriitorilor si m-a facut sa realizez ca am har la scris. Mi-a dat mult imbold pentru tot ceea ce inseamna aceasta cale a mea, de scriitoare.
Esti autoarea volumului de poezii „Dezimblanzirea”. Ne vorbesti despre el?
„Dezimblanzirea” este volumul de poezii pe care l-am publicat in anul 2019, anul in care am si nascut pe fetita noastra, asadar s-a simtit ca fiind un an spulberator al renasterilor si noilor inceputuri. Cuprinde 10 ani de lupte pentru descatusarea de trecut, dezvoltarea de sine, multe transformari ale mele din tanar in adult. Poezii foarte dramatice, cutremuratoare. Desenele sunt create de prietena mea buna si colega mea de banca din generala, schite cu suflet, pline de subinteles.
Poate fi achizitionata pe site-ul editurii, aici.
Mai ai timp sa scrii?
Deocamdata am scris cartea digitala (ebook) a cursului meu de canto „Vox, ab inito”, care m-a provocat destul de mult pentru ca am vrut sa fie un melanj intre condeiul meu specific, artistic si metaforic – si informatii teoretice clare, alaturi de care sa se aseze frumos partea practica.
Am in scriere o carte de poezii care sper sa fie publicata anul acesta, o carte de proza si zilele trecute mi-a mai venit o idee de carte, tot legata de voce.
Nu am timp sa scriu atata cat as dori, dar voi avea. Nu e acum sezonul, insa il fortez eu sa fie din cand in cand, pentru ca altfel lucrurile nu se misca.
Ce este „Crossover Art” si cui se adreseaza?
Crossover Art este firma sub umbrela careia imi desfasor toate activitatile. Tradus, ar fi acea arta care reiese din imbinarea mai multor activitati artistice: scris, muzica, marketing. Este si motivul pentru care dorm linistita noaptea.
Esti o femeie completa, ai o familie frumoasa si, de putin timp, ai devenit mamica. Cum iti organizezi timpul, astfel incat sa ai timp pentru toate?
Multumesc din suflet! Deja sunt aproape trei ani de cand sunt mamica, cu totul alta viata fata de atunci cand nu aveam si acest nobil si dificil rol pe Pamant. Timpul este organizat la sange, la minut. Daca ies din rutina aceea bine planificata, totul se da peste cap pentru mine. Imi doresc mult ca in timp sa fie mai lejer programul, sa las loc pentru spontaneitate, dar stiu ca va veni destul de curand si atunci nu imi fac prea multe ganduri. Acum e sezonul de a fi foarte organizat, ca sa iasa toate foarte bine.
Ce urmeaza in plan artistic?
Urmeaza un studio efectiv unde sa tin orele de canto si unde sa prinda aripi multe alte proiecte aflate doar in stadiu de vis, acum. De asemenea, enumar si alte planuri, neslefuite: redactarea unei carti seriose pe tema de canto, publicarea cartii de poezii aflata in scriere, melodii proprii si mai multe spectacole (imi doresc sa cant la evenimente mai mult decat am facut-o pana acum)
O intrebare de care nu scapa niciuna dintre intervievatele Chic-Elite: Care este viziunea ta vizavi de femeie si putere? Te consideri feminista?
Nu ma consider feminista. Dimpotriva, ma consider o luptatoare a egalitatii si echilibrului asumat intre sexe, intre parteneri. Cred ca femeia este atat de puternica pe cat isi doreste ea sa fie, la fel si barbatul. Insa, din pacate, eu consider ca femeia de azi si-a pierdut din feminitatea ei sacra si a devenit foarte masculina, din dorinta aceasta teribila de independenta. De aici, multe dezechilibre…
Nu pot sa vorbesc despre altii, dar eu muncesc mult cu mine sa raman sensibila intr-o societate feminista, in care femeia trebuie sa fie de toate si mai ales antreprenor sau sa aiba macar o afacere a ei (chiar si una tip MLM).
In ceea ce priveste viata mea in anii care vin, imi doresc mai mult sa ma dedic laturii mele vulnerabile, sensibile, de femeie mama, femeie sotie, femeie care face bine celor din jur si lumii, femeie artist, femeie aducatoare de pace si de dragoste, decat rolului de femeie de afaceri, femeie la putere. Schimb oricand puterea pe pace. Si consider ca am un sot minunat ce-mi e partener si complice in toate, alaturi de care pot fi acest tip de femeie pana la sfarsitul vietii.